Традиція квашеної капусти прийшла до нас з давніх давен. Щороку в середині осені більшість прогресивних людей відриває собі руки мішками з капустою.
Процедура починається зранку, коли людиська марширують на глобальні пункти продажу капустяних голів. Вони там сваряться і торгуються, а також дуже довго вибирають. Потім одне одному кажуть, що вони купили найкращі капустини саме от в цієї цьотки. Хоча всі продавці беруть товар з однієї фури, машини чи городу. Але, коли капуста потрапляє в квартиру, хату, замок - починається дорікання і наїзди одне на одного, чого ти таке гімно викупив, на що йде відповіть, а курва мать твоя засрана ти де була і на наступний раз підеш сама бо я маю всьо в дупі.
Цей ритуал, капустянський, є обов'язковим до виконання. Це як молитва самурая перед діставанням катани з полки. В даному випадку розчехляються шатківниці, котрі попередньо клянчаться в сусідів, друзів, родичів і трагаються за сотні кеме.
Коли капуста збоку і ти сидиш на шатківниці. Починається час мегасварок, котрі правда закінчуються взаємним ремигання першорубленої головки чи партії головок, все солиться, додається кмин, сіль, морква і трамбуються бочища, бочки і бочечки чи баняки і виварки. Розмір посудини залежить від фантазії її власника. Дуже часто посудина орендується в когось. І чим менше людей є тим більше тої капусти кваситься. В подальшому половина згниває на смітниках чи купах гною. Але то таке. Шо там буде то пофіг, головне процес і процедура і шо сусіди скажуть якщо я не наквашу капусти.
Вертаючись до теми сварок. Бувають вони за таких причин. Мало солі, врізаний палець і заляпання кровю половини бідона капусти або крутіше - коли палець не ріжеться, а зрізаються всі нігті і то добро падає вже в нарізану капусту, і його відшукати нереально. Воно звісно ж знайдеться. Зимою. Коли будуть пригощати дорогих гостей. Ну нічого. Хтось сплюне, хтось пережує але яка ням-нямка буде. Також в процесі трамбування капусти гарно відмиваються руки і вимивається все, що є під нігтями. Ууууммммм це супер приправи.
Все. Капуста почищена. Пошаткована. Натрамбована. Хата засрана. Люди втомлені. Ждітє. Попри накваску, ще ж звичайно з залишків і відходів робляться голубці і тушена капуста, приблизно місяць часу ще жеруть ото шо залишилося. А чого має пропадати. Доречі качани теж треба їсти, щоб глисти не плодилися.
Скоро починаються перші смороди. Вода булькає. Так має бути. То почався процес гниття і розкладання та накопичення колоній мікроорганізмів.
Фсьо. Капустка готова. Воду не виливайте. Її пити можна. Так, пити, коли голова зранку болить. Після того як ввечері гарно закусили цією ж капустою.
Капуста згуртовує сімейки "адамсів" по всій західній Україні. А, ні, по всьому світу затяті капустомани виконують ці складні процедури і танцють танці з бубнами навколо бочок з капустою.
А ти любиш квашену капусту? Я люблю. Як без неї:) Смачного.
p.s. гортайте сторінки, там більше серйознішої інформації про капусту є
Джерело: http://www.misto.vn.ua